©Pexels
Als mens maken we constant aannames, of het nu gaat om de intenties van anderen of de reden achter bepaalde gebeurtenissen. Hoewel het onvermijdelijk kan zijn om af en toe aannames te maken, kunnen deze aannames soms leiden tot onnodige stress en conflicten. Hier zijn een paar strategieën om aannames te vermijden, zowel van jezelf als van anderen.
De aard van aannames
Aannames ontstaan door onze vooroordelen en vooraf bepaalde meningen. Het is een manier om snel beslissingen te nemen en situaties te interpreteren zonder uitgebreide analyse. Echter, het is belangrijk om te erkennen dat aannames ook kunnen leiden tot misverstanden en gemiste kansen in onze communicatie en interacties.
Door bewust te zijn van de aard van aannames en de mogelijke impact ervan, kunnen we beginnen met het ontwikkelen van een mentaliteit die nieuwsgierigheid en open is. In plaats van automatisch te vertrouwen op onze aannames, kunnen we leren om vragen te stellen, informatie te verifiëren en te luisteren naar andere hun gedachten.
Hoe vermijdt je je eigen aannames?
Stel vragen
Voordat u een aanname maakt, is het belangrijk om open vragen te stellen. Dit zal je helpen om meer informatie te verzamelen en de situatie beter te begrijpen. Stel bijvoorbeeld vragen als "Wat bedoel je precies?" of “Hoe is dat gekomen?”
Wees bewust van je eigen filters
Onze eigen ervaringen en overtuigingen kunnen ons beeld van de realiteit vervormen. Houd dus rekening met je eigen filters en hoe deze van invloed kunnen zijn op je aannames. Vraag jezelf bijvoorbeeld af: "Word ik nu beïnvloed door mijn eigen vooroordelen?"
Sta open voor andere perspectieven
Om aannames te vermijden, moet je open staan voor andere perspectieven. Accepteer dat andere mensen mogelijk een andere kijk op de situatie hebben en dat hun mening net zo geldig kan zijn als die van jou.
Hoe vermijdt je aannames van anderen?
Vraag om verduidelijking
Als iemand een aanname over je doet of je bedoelingen verkeerd begrijpt, vraag dan om verduidelijking. Dit zal helpen om misverstanden op te helderen en communicatieproblemen te voorkomen.
Geef gedetailleerde informatie
Door gedetailleerde informatie te geven, helpt je anderen om hun eigen aannames te vermijden. Zorg ervoor dat je je eigen intenties en perspectief duidelijk en beknopt communiceert.
Maak gebruik van 'ik'-communicatie bij het communiceren met anderen, in plaats van 'jij'-communicatie. 'Jij'-communicatie kan als aanvallend worden ervaren en aannames versterken, zoals in de volgende zin: 'Jij-communicatie: Jij maakt altijd aannames en dat is waarom we vaak problemen hebben in onze communicatie.'
Gebruik in plaats daarvan 'Ik'-communicatie: 'Ik vind het vervelend als ik merk dat je aannames maakt, omdat ik daardoor het gevoel krijg dat er begrip en verbinding ontbreekt in onze communicatie, wat kan leiden tot misverstanden.’
Aannames kunnen misverstanden, conflict en onnodige stress veroorzaken. Het vermijden van aannames kan dus helpen om effectiever te communiceren en relaties op te bouwen. Door bewust te zijn van onze eigen filters en open te staan voor andere perspectieven, kunnen we onze eigen aannames vermijden. Daarnaast kunnen we door vragen te stellen, gedetailleerde informatie te geven en 'ik'-boodschappen te gebruiken, de aannames van anderen vermijden. In het algemeen is het belangrijk om open en eerlijk te communiceren en misverstanden snel op te helderen door vragen te stellen.