Giftige Positiviteit: De schadelijke gevolgen

©Pexels


Giftige positiviteit ook wel 'Toxic Positivity' is het idee dat we ons alleen op positieve emoties en ervaringen moeten richten en negatieve emoties negeren of afzwakken. Het is een houding die suggereert dat we altijd gelukkig en optimistisch moeten zijn, ongeacht wat er in ons leven gebeurt. Helaas kan deze benadering schadelijk zijn. In deze blog verkennen we wat giftige positiviteit is en waarom het schadelijk kan zijn.

 

Wat is giftige positiviteit?

Giftige positiviteit is de overtuiging dat we altijd de positieve kant van dingen moeten bekijken, zelfs wanneer het niet goed gaat. Het kan zich uiten als een dwingend verzoek om altijd gelukkig te zijn, dat we "gewoon positief moeten denken" of "alleen naar het goede moeten kijken". Hoewel het waar is dat een positieve mindset nuttig kan zijn in bepaalde situaties, is het probleem met giftige positiviteit dat het druk legt op het onderdrukken van negatieve emoties en ervaringen.

 

Waarom is giftige positiviteit schadelijk?

Het onderdrukken van negatieve ervaringen en emoties als gevolg van toxische positiviteit kan leiden tot verschillende problemen op het gebied van mentale en emotionele gezondheid. Hier zijn enkele manieren waarop giftige positiviteit schadelijk kan zijn:

 

1. Ondermijnen van ervaringen

Tegen iemand zeggen dat ze naar de positieve kant moeten kijken of dat dingen erger kunnen zijn, kan hun ervaringen vaak bagatelliserend laten voelen. Dit kan ervoor zorgen dat mensen het gevoel hebben dat ze hun ware emoties en ervaringen niet kunnen delen, wat kan leiden tot gevoelens van eenzaamheid, isolatie en het niet meer willen delen van moeilijke momenten. 

 

2. Echte problemen negeren

Door alleen op het positieve te focussen, kunnen mensen echte problemen negeren die aandacht nodig hebben. Dit kan gevaarlijk zijn als het gaat om kwesties zoals geestelijke gezondheid, financiële problemen en relationele conflicten. Sommige problematiek hebben diepere aandacht nodig dan "dat alles wel goed komt" bijvoorbeeld. 

 

3. Onderdrukking van emoties

Het onderdrukken van negatieve emoties kan schadelijk zijn voor onze mentale en emotionele gezondheid. Het kan leiden tot angst, depressie en andere mentale problemen. Het toestaan van onszelf om onze emoties te voelen, zelfs als ze heel zwaar zijn, is een belangrijk onderdeel van het op een gezonde manier verwerken ervan.

 

4. Het verlies van focus op zelfverbetering

Wanneer we uitsluitend gericht zijn op positiviteit, bestaat het risico dat we belangrijke stappen uit de weg gaan om problemen in ons leven aan te pakken en positieve veranderingen door te voeren. Door negatieve ervaringen en emoties te negeren, laten we waardevolle kansen liggen om te leren en te groeien als mens in persoonlijke ontwikkeling.

 

Bekijk ook:


Leer communicatievaardigheden met onze training!

Voor een pilot prijs van slechts

 €17,-


Wat kunnen we in plaats daarvan doen?

In plaats van toxische positiviteit kunnen we een meer relevante en betekenisvolle aanpak omarmen. Dit betekent dat we onze focus verleggen naar een gebalanceerde aanpak die zowel positieve als negatieve ervaringen en emoties erkent. Het is essentieel dat we onszelf toestaan om onze emoties volledig te ervaren, inclusief de moeilijke momenten. Bovendien moeten we ruimte creëren voor anderen om hun eigen ervaringen en emoties te delen, zonder deze te bagatelliseren. In plaats van valse positiviteit is het belangrijk om empathie te tonen en steun aan te bieden. Bijvoorbeeld door te zeggen: "Ik begrijp dat het moeilijk is, en ik sta voor je klaar als je behoefte hebt om te praten" of "Ik waardeer je openheid, en ik wil je graag ondersteunen in deze moeilijke tijd." Op deze manier kunnen we een betekenisvolle verbinding opbouwen en elkaar ondersteunen in zowel de positieve als de negatieve aspecten van het leven.

 

De druk om ons uitsluitend op positiviteit te richten kan schadelijk zijn voor onze mentale en emotionele gezondheid, evenals voor de samenleving als geheel. Door een meer gebalanceerde benadering te omarmen, kunnen we onszelf en anderen beter ondersteunen bij het navigeren door de ups en downs van het leven met eerlijkheid, mededogen en veerkracht.