Mentale Triggers: Hoe je ze de baas kunt zijn voor een gezonde geest

©Pexels

Mentale triggers zijn emotionele reacties die ons gedrag beïnvloeden en onze besluitvorming bepalen. Deze triggers kunnen zowel positief als negatief zijn en kunnen leiden tot bepaalde handelingen en gedachtegangen. Het is dus belangrijk om deze triggers te herkennen en erop te reageren om ze de baas te zijn. Hieronder vind je een stappenplan hoe je dit kunt doen.

 

1. Leer jezelf kennen

Het is belangrijk om te begrijpen wat jouw mentale triggers zijn en hoe ze zich uiten. Maak een lijst van je emoties en gedachten die je vaak ervaart en bekijk wat de oorzaken hiervan zijn. Dit zal je helpen om te herkennen wanneer je getriggerd wordt.

 

2. Reflecteer en analyseer

Als je eenmaal weet wat jouw mentale triggers zijn, probeer dan te analyseren waar ze vandaan komen. Welke ervaringen in het verleden hebben deze triggers veroorzaakt? Hoe hebben ze je gedrag en emoties beïnvloed? Door deze vragen te beantwoorden, kun je beginnen om te begrijpen hoe je met deze triggers om kunt gaan.

 

3. Neem een adempauze

Wanneer je merkt dat je getriggerd wordt, neem dan een moment om diep adem te halen en te reflecteren op wat er gebeurt. Dit kan je helpen om je emoties onder controle te krijgen en te voorkomen dat je impulsieve beslissingen neemt.

 

4. Verander je gedrag

Als je merkt dat je getriggerd wordt, is het belangrijk om je gedrag te veranderen. Probeer bewust te zijn van hoe je reageert op de trigger en identificeer welke gedragingen eruit voortvloeien. Vraag jezelf af of deze reacties nuttig zijn en of ze je uiteindelijk helpen om met de trigger om te gaan.

Als je negatieve gedragingen opmerkt, zoals boos worden probeer dan bewust te stoppen voordat je handelt. Neem een moment om te ademen en te overwegen hoe je op een gezondere manier kunt reageren. Misschien kun je jezelf afleiden met een positieve activiteit, zoals een wandeling maken of even mediteren, om je emoties onder controle te krijgen voordat je reageert.

 

5. Leer communiceren

Een effectieve manier om met mentale triggers om te gaan, is door openlijk te communiceren met anderen. Als je je getriggerd voelt door iets wat iemand heeft gezegd of gedaan, neem dan de tijd om rustig met die persoon te praten. Leg uit hoe je je voelt en waarom bepaalde opmerkingen of acties je raken. Door je gevoelens te delen, kan de andere persoon beter begrijpen waar je vandaan komt en kan er een gezondere communicatie ontstaan.

Communicatie kan ook helpen bij het vinden van sociale steun. Praat met vrienden of familie. Soms kan het delen van je ervaringen met anderen je perspectief verbreden en nieuwe inzichten bieden.


Leer communicatievaardigheden met onze training!

Voor een pilot prijs!!

(klik snel op de link☝️)


Geduld

Besef dat het proces van het omgaan met mentale triggers tijd kost en dat het oké is om terug te vallen in oude patronen. Het belangrijkste is om geduldig te zijn en jezelf te blijven herinneren dat je bezig bent met groeien en genezen. Het overwinnen van mentale triggers is een reis, en met toewijding en doorzettingsvermogen kun je sterker en veerkrachtiger worden in het omgaan met deze uitdagingen.

 

 

Het herkennen en de baas zijn van mentale triggers is een belangrijke stap in het verbeteren van onze emotionele en mentale gezondheid. Door het leren kennen van onszelf, reflecteren en analyseren, adempauzes nemen, het veranderen van gedachten, en het vinden van sociale steun, kunnen we beter omgaan met deze triggers en onze emoties en gedragingen onder controle krijgen. Het is een proces dat tijd kost, maar het resultaat is absoluut de moeite waard.