©Pexels
In onze gesprekken met anderen is het van groot belang om respectvol en empathisch te communiceren. Soms kunnen we echter per ongeluk iets zeggen dat verkeerd wordt geïnterpreteerd of kwetsend overkomt. Op dat moment kan de uitspraak "Sorry, ik bedoelde het niet zo" naar voren komen als een excuses, maar is het werkelijk voldoende om de situatie recht te zetten? In dit artikel onderzoeken we de grootste excuses fout: "Sorry, ik bedoelde het niet zo" waarom die niet voldoende is om een situatie recht te zetten.
Hoe bedoelde je het dan?
Als we een bepaalde boodschap willen overbrengen, is het essentieel dat we duidelijk en respectvol communiceren. Als onze woorden anders overkomen dan we bedoelden, kan dat leiden tot verwarring, misverstanden of zelfs belediging. Het is niet voldoende om simpelweg te zeggen: "Sorry, ik bedoelde het niet zo." Dit impliceert dat de intentie achter de woorden voldoende is om de gevolgen ervan te rechtvaardigen. In werkelijkheid is het resultaat belangrijker dan de intentie. Als onze woorden anderen kwetsen, moeten we verantwoordelijkheid nemen voor het effect dat we teweegbrengen.
Een belangrijk aspect van effectieve communicatie is het vermogen om jezelf uit te drukken op een manier die begrijpelijk en respectvol is. Als we merken dat onze woorden verkeerd begrepen worden of de verkeerde indruk wekken, is het onze verantwoordelijkheid om het op te helderen. We kunnen niet simpelweg vertrouwen op het excuus "Sorry, ik bedoelde het niet zo." In plaats daarvan zouden we moeten erkennen dat we niet goed hebben gezegd wat we bedoelden, en ons best doen om onze boodschap op een andere manier te formuleren.
Lees ook:
(tekst gaat verder onder afbeelding)
Hoe je de juiste excuses maakt
Wanneer iemand beledigd of gekwetst is door onze woorden, moeten we hun gevoelens serieus nemen en verantwoordelijkheid nemen voor ons gedrag. In plaats van ons te verschuilen achter "Sorry, ik bedoelde het niet zo," moeten we bereid zijn om te luisteren naar hun perspectief en begrip tonen voor hun gevoelens. Het enige geldige excuus dat we kunnen maken is bijvoorbeeld: “Sorry, dat was niet juist van me. Dat had ik anders moeten zeggen. Ik bedoelde te zeggen...” we erkennen daarmee dat onze woorden hen pijn hebben gedaan, we verzekeren dat we het anders zullen zeggen in de toekomst en je neemt de verantwoordelijkheid om het op te helderen omdat je de verkeerde indruk hebt gewekt.
Kwetsende uitspraken vermijden
Het kan snel gebeuren om iets verkeerds te zeggen en mensen onbedoeld te kwetsen. Wanneer we onszelf in zo'n situatie bevinden, is 'Sorry, ik bedoelde het niet zo' vaak onze eerste respons. Hoewel het misschien oprecht lijkt, is het geen effectieve manier om onze verantwoordelijkheid te nemen voor onze woorden.
• Erkennen
Onze woorden hebben invloed op anderen en we zijn verantwoordelijk voor de manier waarop we communiceren. We moeten ons bewust zijn van de impact van onze woorden en anticiperen op hoe we onze boodschap in de toenomst overbrengen.
• Eigen emoties begrijpen
Een belangrijk onderdeel van verantwoordelijkheid nemen voor onze woorden is het begrijpen van onze eigen emoties en hoe deze onze communicatie kunnen beïnvloeden. Als we ons gefrustreerd, overstuur of boos voelen, is de kans groter dat we onbedoeld kwetsende woorden gebruiken. Door dit te herkennen, kunnen we leren om onze emoties te beheersen en onze boodschap op een effectievere manier over te brengen.
• Luisteren
Daarnaast moeten we de tijd nemen om te luisteren naar de reactie van anderen. Als we iemand kwetsen, is het belangrijk dat we de tijd nemen om te begrijpen waar ze vandaan komen en welke impact onze woorden op hen hebben gehad. Door te luisteren naar hun kant, kunnen we beter begrijpen hoe we in de toekomst beter kunnen communiceren.
Het is belangrijk om ons te realiseren dat oprechte excuses niet altijd genoeg zijn om de schade die we hebben aangericht te herstellen. Hoewel 'Sorry, ik bedoelde het niet zo' oprecht kan lijken, is het niet voldoende om de pijn en het ongemak dat we hebben veroorzaakt volledig weg te nemen. In plaats daarvan moeten we ons richten op het verbeteren van onze communicatievaardigheden en verantwoordelijkheid nemen voor onze woorden om ervoor te zorgen dat we in de toekomst niet opnieuw onbedoeld kwetsen.