5 Signalen of de vriendschap nog dienend is of niet?

©Pexels


Vriendschap is een van de belangrijkste aspecten van ons leven. Het kan ons gevoel van eigenwaarde versterken, ons helpen bij het omgaan met stress en ons ondersteunen bij het bereiken van onze doelen. Maar net zoals bij elke relatie kan een vriendschap soms dienend zijn en soms niet meer.

 

Tekenen dat je vriendschap je ten goede komt

 

Een dienende vriendschap is er een waarbij beide partijen profiteren van de relatie. Het is een wederzijdse uitwisseling van liefde, steun en begrip. Het is een relatie waarbij beide partijen elkaar aanmoedigen om te groeien en te ontwikkelen. Een dienende vriendschap is er een waarbij je jezelf kunt zijn en waarbij je je niet hoeft te verontschuldigen voor wie je bent.

 

1. Ze maken tijd voor jou: Een goede vriend zal altijd tijd voor je maken, ongeacht hoe druk hun schema is.

2. Ze luisteren naar je: Een echte vriend zal actief luisteren en nuttig advies bieden, in plaats van je gevoelens te beoordelen of te negeren.

3. Ze steunen je: De juiste vrienden zullen je doelen en aspiraties steunen en je niet schuldig laten voelen of beschaamd maken voor je dromen.

4. Ze respecteren jouw grenzen: Vrienden die jouw grenzen en waarden respecteren, zelfs als ze het er niet mee eens zijn, zijn echte blijvers.

5. Ze dragen positief bij aan je leven: Een vriendschap moet vreugde, plezier en geluk in je leven brengen, in plaats van stress, drama of negativiteit.

 

Tekenen dat je vriendschap je niet ten goede komt

 

Aan de andere kant kan een vriendschap ook niet meer dienend zijn. Dit kan gebeuren als de relatie eenrichtingsverkeer wordt. Als er bijvoorbeeld sprake is van een vriend die altijd neemt en nooit geeft. Of als er sprake is van constante negativiteit, kritiek en roddels. Dit soort vriendschappen kunnen een negatieve invloed hebben op ons gevoel van eigenwaarde en ons zelfvertrouwen ondermijnen.

 

1. Ze putten je energie uit: Als je je angstig, uitgeput of leeg voelt na tijd doorbrengen met een vriend, kan het een teken zijn dat zij je niet ten goede komen.

2. Ze zijn altijd negatief: Als een vriend voortdurend negatief of kritisch is, kan dit een schadelijk effect hebben op je eigen kijk en energie.

3. Ze halen je naar beneden: Een echte vriend zal je opbouwen in plaats van afbreken.

4. Ze respecteren jouw grenzen niet: Een vriend die voortdurend jouw waarden en grenzen in twijfel trekt, is een waarschuwing voor een giftige relatie.

5. Ze brengen het slechtste in jou naar boven: Als een vriend je aanmoedigt om dingen te doen die schadelijk zijn voor je welzijn of negatief voor je doelen, is het misschien tijd om de vriendschap te heroverwegen.

 

Het kan ook zijn dat we in verschillende fasen van ons leven zitten en dat we andere doelen en interesses hebben. In dat geval kan het zijn dat we merken dat we niet meer dezelfde verbinding voelen met onze vrienden als vroeger. Dit is een natuurlijk proces en betekent niet noodzakelijk het einde van de vriendschap, maar het kan wel betekenen dat we onze prioriteiten moeten heroverwegen.

 

Lees ook:

- Mentale Triggers: Hoe je ze de baas kunt zijn voor een gezonde geest

- Vermijd aannames voor betere communicatie: Tips om misverstanden te voorkomen

- Balans tussen zelfzorg en egoïsme: Gids voor gezonde grenzen

Hoe verder te gaan van een vriendschap die je niet langer dient

 

Heb een eerlijk gesprek

Als de vriendschap belangrijk voor je is, is het de moeite waard om een eerlijk gesprek hierover te hebben. Begin met het uiten van je zorgen en hoe je je voelt over de situatie. Luister naar wat je vriend te zeggen heeft en sta open voor feedback.

 

Stel grenzen

Als je ervoor kiest om de vriendschap voort te zetten, is het belangrijk om grenzen te stellen en je behoeften te communiceren. Dit kan helpen bij het opbouwen van een gezondere relatie in de toekomst.

 

Laat los

Als de vriendschap je niet langer dient, is het misschien tijd om los te laten. Dit kan een moeilijk proces zijn, maar onthoud dat het oké is om afscheid te nemen van vriendschappen die niet langer bijdragen aan jouw welzijn. Neem de tijd om het verlies van de vriendschap te verwerken en ga dan verder met een positieve kijk op nieuwe ervaringen en relaties.

 

 

Gezonde vriendschappen zouden vreugde, plezier en geluk in je leven moeten brengen, in plaats van stress, drama of negativiteit. Het is belangrijk om te erkennen wanneer een vriendschap je niet langer dient en te leren hoe je op een gezonde manier los kunt laten en in gesprek gaat. Onthoud dat het beëindigen van een vriendschap niet per se betekent dat het een mislukte relatie was, soms lopen de paden van mensen gewoon uiteen. Het is oké om dat te accepteren en verder te gaan met positieve intenties voor nieuwe ervaringen en relaties.