Leef van dag tot dag: voor innerlijke rust

©Pexels

 

In een wereld waarin stress en angst vaak de boventoon voeren, lijkt het idee om van dag tot dag te leven misschien onrealistisch of zelfs onhaalbaar. Toch is het omarmen van het hier en nu een krachtige manier om innerlijke rust en voldoening te ervaren. In dit artikel zullen we de voordelen van het leven van dag tot dag verkennen en waarom dit een waardevolle levenshouding kan zijn.

 

Leef jij in verleden of toekomst?

Voordat we ingaan op de voordelen van het leven van dag tot dag, is het belangrijk om te begrijpen in welke 'tijd' je momenteel leeft. Leef je in het verleden, waar gevoelens van schuld, schaamte of spijt je gedachten domineren? Misschien blijf je steeds terugkeren naar wat er gebeurd is, en blijf je het analyseren, wat leidt tot een gevoel van stagnatie.

 

Of leef je in de toekomst, waar angst voor het onbekende en voortdurend piekeren over wat er kan gebeuren je gemoedsrust verstoort? Misschien ben je gevangen in een web van 'wat als'-scenario's, waardoor je niet volledig kunt genieten van het heden.

 

Het alternatief is om te concentreren op het hier en nu. Deze levenshouding biedt helderheid, acceptatie, plezier, innerlijke rust en dankbaarheid.


Wil je werken aan zelfverzekerdheid en communicatie, check dan snel deze training.

๐Ÿ‘‡๐Ÿ‘‡๐Ÿ‘‡

Succesvol assertief in 2 weken!


Tips om in het nu te leven 

 

1. Beoefen mindfulness: Neem regelmatig de tijd om te mediteren of gewoon bewust te zijn van je ademhaling en je zintuiglijke ervaringen. Dit helpt je om je gedachten tot rust te brengen en je te concentreren op het huidige moment.

 

2. Doe één ding tegelijk: In plaats van constant multitasken, probeer je te concentreren op één taak tegelijk. Dit helpt je om meer aanwezig te zijn en beter te presteren in wat je doet.

 

3. Wees dankbaar: Neem elke dag even de tijd om dankbaar te zijn voor de goede dingen in je leven. Door je te richten op wat je hebt in plaats van wat je mist, kun je meer tevredenheid en vreugde ervaren.

 

4. Oefen zelfcompassie: Wees vriendelijk en geduldig voor jezelf, vooral als je merkt dat je afdwaalt in gedachten over het verleden of de toekomst. Herinner jezelf eraan dat het normaal is om afgeleid te raken en breng vriendelijk je aandacht terug naar het heden.

 

5. Bewaak je gedachten: Let op wanneer je merkt dat je gedachten afdwalen naar het verleden of de toekomst. Probeer dan bewust je aandacht terug te brengen naar het heden door je te concentreren op je ademhaling of je zintuiglijke ervaringen.

 

 

Hoewel het verleidelijk kan zijn om vast te blijven zitten in het verleden of constant te piekeren over de toekomst, biedt het leven van dag tot dag een waardevol alternatief. Door je te richten op het hier en nu, kun je duidelijkheid, acceptatie, plezier, innerlijke rust en dankbaarheid ervaren.