Je gevoelens als gids voor je innerlijke welzijn

©Pexels

 

Soms vinden we het moeilijk om onze behoeften, verlangens, wensen en grenzen te uiten. Als je jezelf hierin herkent, is het tijd om je gevoelens te zien als waardevolle signalen van je innerlijke wereld. Je gevoelens zijn meer dan alleen emoties; ze zijn een wegwijzer naar wat je echt nodig hebt en wilt.

 

Waarom zijn gevoelens belangrijk?

Gevoelens zijn reacties op situaties, mensen en gebeurtenissen om ons heen. Ze geven informatie over hoe we een bepaalde situatie ervaren en wat onze innerlijke reactie daarop is. Door bewust te worden van deze gevoelens, kunnen we beter begrijpen wat we nodig hebben en hoe we onszelf kunnen ondersteunen.

 

Gevoelens als signalen

Als je moeite hebt met het communiceren of bedenken van je behoeften, verlangens, wensen en grenzen, kunnen je gevoelens je helpen om duidelijkheid te krijgen. 

 

Positieve gevoelens: Als je je goed voelt over een situatie, is dit vaak een teken dat het aansluit bij je behoeften, wensen of verlangens. Bijvoorbeeld, als je je blij en tevreden voelt na een gezellige avond met vrienden, betekent dit dat sociaal contact belangrijk voor je is.

 

Negatieve gevoelens: Als je je ongemakkelijk, verdrietig of boos voelt, is dit een indicatie dat er iets is dat je niet wilt of dat niet goed voor je is. Het is belangrijk om deze gevoelens serieus te nemen en te onderzoeken wat er aan de hand is.


Wil je werken aan zelfverzekerdheid en communicatie, check dan snel deze training.

๐Ÿ‘‡๐Ÿ‘‡๐Ÿ‘‡

Succesvol assertief in 2 weken!


Vertrouwen op je gevoelens

 

Het kan eng zijn om volledig op je gevoelens te vertrouwen, vooral als je gewend bent om meer op je verstand te vertrouwen. Maar je gevoelens zijn een waardevolle bron van informatie die je kan helpen bij het maken van keuzes die echt bij je passen.

 

1. Luister actief: Neem de tijd om naar jezelf te luisteren. Wat vertellen je gevoelens je over een bepaalde situatie of keuze? 

 

2. Wees geduldig: Soms hebben we tijd nodig om onze gevoelens te begrijpen en te verwerken. Forceer jezelf niet om meteen een beslissing te nemen.

 

3. Reflecteer: Denk na over je gevoelens en probeer te achterhalen wat ze je vertellen over je behoeften, verlangens en grenzen.

 

 

Je gevoelens zijn een waardevolle gids die je kan helpen om dichter bij jezelf te komen en keuzes te maken die echt bij je passen. Door bewust te zijn van je gevoelens en ze serieus te nemen, kun je een leven leiden dat goed voor je innerlijke welzijn is.