Gezien worden: Waarom schreeuwen om aandacht en verdwijnen zelfsabotage is

©Pexels

 

In ons leven komen we allemaal wel eens op een punt waarop we troost of hulp nodig hebben. Het kan gaan om persoonlijke uitdagingen, stressvolle situaties of gewoon de behoefte aan emotionele steun. Opmerkelijk genoeg zijn er twee uitersten die vaak voorkomen, maar die beide leiden tot zelfsabotage: schreeuwen om aandacht of juist volledig verdwijnen wanneer we die steun nodig hebben.

 

Waarom schreeuwen om aandacht?

 

Soms voelen we de drang om onze pijn of behoeften op luide wijze kenbaar te maken. We schreeuwen niet alleen met onze stem, maar ook via sociale media, overdreven gedrag of dramatische uitingen. Het lijkt misschien een manier om gehoord te worden, maar in werkelijkheid duwen we anderen hiermee juist weg. Mensen voelen zich overweldigd door het lawaai en weten niet hoe ze op een effectieve manier kunnen reageren. Het schreeuwen om aandacht kan de aandacht wel trekken, maar niet op een manier die leidt tot zinvolle verbinding.

 

Waarom verdwijnen in plaats van om hulp vragen?

 

Aan de andere kant zijn er mensen die, wanneer ze troost of hulp nodig hebben, zichzelf terugtrekken in hun eigen wereld. Ze verdwijnen uit het zicht, vermijden contact met anderen en isoleren zichzelf. Het lijkt misschien een vorm van zelfbescherming, maar het resultaat is dat ze anderen geen kans geven om hen te steunen. Dit isolement kan leiden tot een gevoel van eenzaamheid en verhoogt de drempel voor anderen om toenadering te zoeken.


Wil je werken aan eigenaarschap en communicatie, check dan snel deze training.

๐Ÿ‘‡๐Ÿ‘‡๐Ÿ‘‡


De sleutel tot gezien worden: effectieve communicatie

 

De kern van het probleem ligt in het gebrek aan effectieve communicatie. Het is essentieel om op een duidelijke en respectvolle manier aan te geven dat je troost of hulp nodig hebt. Gezien worden gebeurt niet door te schreeuwen om aandacht of door te verdwijnen, maar door open en eerlijk te communiceren over je behoeften. Dit kan variëren van een diepgaand gesprek met een vriend(in), het doen van activiteiten die je vreugde brengen, tot het opdelen van grote problemen in behapbare stukken om ze beter aan te pakken.

 

 

Of het nu gaat om schreeuwen om aandacht of volledig verdwijnen, beide extremen saboteren de mogelijkheid om daadwerkelijk gezien te worden. Het is aan ons om de juiste signalen uit te zenden en anderen toe te laten ons te ondersteunen. Door effectieve communicatie kunnen we de brug slaan tussen onze behoeften en de steun die anderen ons kunnen bieden. De kunst van gezien worden begint bij het toelaten van hulp en troost op een manier die in overeenstemming is met onze eigen behoeften en omstandigheden.