Verwachtingen: De basis van teleurstellingen

©Pexels

 

Verwachtingen vormen vaak de basis van teleurstellingen in verschillende aspecten van ons leven, of het nu gaat om vriendschappen, relaties of werk. Zonder duidelijke communicatie en eigenaarschap kunnen verwachtingen snel een struikelblok worden.

 

Stille verwachtingen in relaties

 

Het aannemen dat anderen automatisch begrijpen wat we nodig hebben, zonder dit expliciet te communiceren, is een valkuil die velen ervaren. Verwachten dat een vriendin dezelfde steun biedt zonder het te uiten, of aannemen dat een partner begrijpt welke taken moeten worden gedeeld, kan leiden tot misverstanden en onvervulde behoeften.

 

Verwachtingen op je werk

 

Op het werk speelt hetzelfde principe. Verwachten dat een langdurige inzet automatisch resulteert in loonsverhoging of een hogere functie kan tot teleurstelling leiden. Zonder expliciete communicatie over je ambities en verwachtingen, is het moeilijk voor anderen om jouw behoeften te begrijpen.


Wil je werken aan grenzen en communicatie, check dan snel deze training.

๐Ÿ‘‡๐Ÿ‘‡๐Ÿ‘‡


Waarom verwachten niet werkt

 

Verwachten betekent afwachten, en vaak krijg je dan niet wat je nodig hebt. Het verschil tussen verwachtingen en behoeften ligt in de actieve rol die je speelt. Verwachtingen in iemands handen leggen betekent dat die persoon regie over jou neemt, wat zelden resulteert in de vervulling van jouw gewenste behoeften.

 

Het belang van duidelijke communicatie

 

Niemand kan raden wat je nodig hebt als je zwijgt. Verwachtingen wegnemen en duidelijk communiceren over je behoeften geeft jou de regie. Het is essentieel om assertief te zijn en je wensen kenbaar te maken, of het nu gaat om relaties, werk of andere aspecten van het leven.

 

Eigenaarschap als sleutel 

 

Het wegnemen van verwachtingen betekent niet het opgeven van behoeften. Het betekent juist actief werken aan het realiseren van wat je nodig hebt. Zelfregie brengt empowerment en verhoogt de kans om daadwerkelijk te krijgen wat je wilt.

 

Verwachten is afwachten, maar behoeften uiten en nastreven brengt eigenaarschap en vervulling. Het is tijd om de regie over je behoeften terug te nemen door duidelijk te communiceren en actief te streven naar wat je verlangt.