Omgaan met lastige collega's

©Pexels


In elke werkomgeving zijn er collega's met verschillende persoonlijkheden en communicatiestijlen. Sommige van deze collega's kunnen uitdagend zijn om mee om te gaan vanwege hun gedrag en houding. Het is essentieel om te leren hoe je effectief met hen kunt communiceren om een positieve werksfeer te behouden en de samenwerking te verbeteren. In deze blog bespreken we vier veelvoorkomende types collega's en hoe je het beste met hen kunt omgaan.

 

1. De Agressieve collega

De agressieve collega staat erom bekend dat ze confronterend, veeleisend en overheersend zijn. Ze kunnen intimiderende tactieken gebruiken, zoals schreeuwen, schelden of dreigen.

Hoe ga je om met een agressieve collega?

Het is belangrijk om jezelf niet te laten meeslepen door hun emoties en om kalm en rustig te blijven tijdens gesprekken met hen. Luister actief naar hun standpunten en probeer hun zorgen te begrijpen zonder jezelf te laten intimideren. Wijs hen op gedrag zonder persoonlijk aan te vallen, benoem bijvoorbeeld dat het jou opvalt dat je collega boos kan overkomen en vraag hen of het wel goed met ze gaat, dat je je zorgen maakt. Benadruk ook het belang van respectvolle communicatie, zeg bijvoorbeeld: "Ik maak me zorgen om jouw welzijn maar ook om die van andere collega's." Stel duidelijke grenzen en maak het duidelijk dat agressief gedrag niet acceptabel is in de werkomgeving.

 

2. De Passief-Agressieve collega

De passief-agressieve collega vermijdt vaak directe confrontaties en uit negatieve emoties op een indirecte manier. Ze kunnen sarcasme, achterbakse complimenten of subtiele sabotage gebruiken om hun ongenoegen te uiten. 

Hoe ga je om met een passief-agressieve collega?

Het kan uitdagend zijn om te communiceren met dit type collega, maar het is belangrijk om niet in hun spelletjes mee te gaan en te voorkomen dat hun gedrag negatieve emoties bij jou opwekt. Vraag rechtstreeks naar hun zorgen en problemen om misverstanden te voorkomen. Bijvoorbeeld: "Ik vond die opmerking niet nodig, waarom zei je dat? Is er iets meer aan de hand?" Wees assertief in het aangeven van jouw eigen grenzen en verwachtingen. Moedig open en eerlijke communicatie aan, zonder oordeel, om misverstanden te minimaliseren.3. De Betweterige collega

De betweterige collega staat bekend om hun neerbuigende en kritische houding. Ze laten altijd hun kennis en expertise gelden en kunnen anderen zich lager laten voelen of hun ideeën en meningen negeren.

Hoe ga je om met een betweterige collega?

Het is belangrijk om te erkennen dat iedereen waardevolle bijdragen kan leveren en te focussen op feiten en objectieve argumenten tijdens discussies. Stel vragen om hun ideeën te verduidelijken en moedig hen aan om ook naar jouw input te luisteren. Bijvoorbeeld: "Ik waardeer je expertise. Ik zie het op een andere manier namelijk, (leg je standpunten uit). Wat vind je daarvan? Hoe kunnen we onze ideeën samenbrengen zodat we allebei input hebben en hetzelfde willen bereiken?" Probeer een omgeving te creëren waarin samenwerking wordt gestimuleerd en zoek naar gemeenschappelijke belangen om effectieve samenwerking te bevorderen.

 

4. De Slachtoffer collega

Het slachtoffer-type collega speelt vaak de rol van slachtoffer en vermijdt verantwoordelijkheid te nemen voor hun acties. Ze kunnen anderen de schuld geven van hun problemen of zich hulpeloos gedragen om anderen voor hen te laten zorgen.

 

Hoe ga je om met een slachtoffer collega?

Het is belangrijk om empathie te tonen en naar hun zorgen te luisteren, maar tegelijkertijd is het cruciaal om hen bewust te maken van hun eigen verantwoordelijkheid. Bijvoorbeeld: "Ik begrijp dat dit lastig kan zijn. Ik denk dat het een goed idee is om samen te kijken naar een oplossing. Zodat jij daarmee verder kunt." Vermijd in de val te trappen van het overnemen van hun verantwoordelijkheden en moedig hen aan om oplossingsgericht te denken. Bied steun aan, maar houd ze ook verantwoordelijk voor hun persoonlijke groei.In het algemeen is het van groot belang om respectvol en professioneel te blijven, ongeacht het gedrag van je collega's. Houd rekening met verschillende persoonlijkheden en probeer een positieve werkomgeving te creëren waarin open communicatie en samenwerking worden gestimuleerd. Door effectief te communiceren kun je conflicten verminderen en een productieve werksfeer bevorderen, wat de samenwerking ten goede zal komen. Het omgaan met uitdagende collega's vergt geduld en begrip, maar met de juiste aanpak kun je een positieve impact hebben op de werkcultuur en relaties binnen het team.